2009. október 3., szombat

Az Erdők Sötét Szelleme (avagy Visszatérés Várkonyba) - ToC

Pár héttel ezelőtt felmerült az ötlet, hogy a Call of Cthulhu meséket másik talán egy kicsit a játékhoz jobban igazodó rendszerben játsszuk. Elhatározásunkat tett is követte. Elsőként Mihály által a közeljövőben bemutatásra kerülő bostoni holisztikus nyomozó iroda jóvágású nyomozóit generáltuk le két héttel ezelőtt. Másodikként pedig az általam elkövetett magyarországi CoC karakterekre várt az a sors, hogy az új rendszer alá terelgessük őket.

Az új rendszer pedig nem más, mint a Pelgrane Press által publikált Trail of Cthulhu rendszer. Az alapját képező GUMSHOE rendszert tavaly már teszteltük Szatymazon, az általam mesélt Esoterrorist mesében, a Six Packed-ben.

A játékülést a karakterek konvertálásával kezdtük. A szabálykönyv pár oldalas szabályt biztosít a korábbi investigátorok átültetésére a ToC-ba. Többünk vélemény az volt, hogy az új rendszerben a karakterek "erősebbnek" tűnnek. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy egy újonnan megalkotott ToC karakter bár több General Ability-vel kezd, de az Investigative Ability-kban erősen alul marad egy konvertált karakterrel szemben. Bár nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy ezek a karakterek túl vannak 8-10 mesén és azokban szerzett fejlődésen. Másrészről a konvertált investigator is erősebbnek hat, mint a CoC-béli őse. Jobban előtűnnek a nyomozói képességek és a "skill koncentráció".

Jelenleg még nem tervezem, hogy a jövőbeli más CoC meséimet is átültetem ebbe a rendszerbe. Amiért a magyar nyomozókat választottam erre a feladatra, azaz, hogy ez a csapat nem a kőkemény mítosz feltáró, hanem a mai magyar társadalom alakjai. Olyan hétköznapi hősök, akikhez a ToC pulp jellegű rendszere jobban illik-illene. Na, de lássuk mi is történt. A történet rendkívül rövid és lineáris volt. Igazából a rendszert szerettük volna látni, hogyan működik és mennyire használható.

Szereplők:

Chugyik István - hivatásos távgyógyító (Máté)
Kárpáthy Kiss Jenő - tarisznyás életművész (Mihály)
Lugosi András Dr. - nyugalmazott mentőorvos (Dávid)

2009. szeptember, Budapest IX. ker.

Vérvörös jelek óta, nyomozóink élik mindennapi életüket. Bár Chugyikot a BPTV bezárása kicsit rosszul érinti, és Jenőnek sem felhőtlen a viszonya Tinával, a szomszéd lánnyal. Azonban az alufólia, a Népszabadság és a Meki árának növekedése sem gyakorolt kellő hatást nyomozóink vérnyomására az elmúlt hónapokban, így szinte már kötelességemnek éreztem egy kicsit változtatassak ezen. A változást pedig az hozta, hogy Lugosi, a 30 éves mentős tapasztalatával, segített világra hozni egy szörnyszülöttet az alatta lakó roma családnál. A kis lény felelevenítette annak a 10 évvel ezelőtti kalandnak az emlékét, amit az Őrségben Jenővel éltek át. A teremtmény biztosan az Erdők Sötét Szellemének fattya, olyan lény, ami maradandó károkat okozott, akkor nyomozóink elméjében.

Reggel Lugosi riadóláncon értesítette barátait. Sárosdi Adolf éppen más munkán dolgozott, így ő nem jött. De jött Chugyik István ismert tévés celeb, távgyógyító, mert neki van autója, igaz céges, de jobb minta a Volánbusz. És persze jött Kárpáthy Kiss Jenő, aki ma már csak alufóliába csavart árnyékolással bír létezni. Rövid felderítő munkával kiderült, hogy a nyomok ismét Várkonyba vezetnek, ahol a lány egy öreg cigányasszonynál járt, hogy teherbe eshessen. Várkony felé az út mekivel, körforgalomban és útszéli ürítéssel töltött órákkal telt. Várkonyban, a lány házában rejtett, de nyomozóink tapasztalt szemének jól látható jelekkel teleszőtt falakat találtak. Az öregasszony düledező kunyhójában viszont megtaláltak számos olyan holmit, ami évekkel ezelőtt az okkultista Hans Haydenmayer házában láttak. Többek közt egy pár faragott oszlopot, amiről már tudták, hogy kapu, ami az áldozati tisztásra vezet. Megfejtve a kapu jelszavát használták is. A túloldalán rögvest egy szertartást sikerült megszakítaniuk. A vénasszony egy fiatal lányt kínált fel egy Sötét Fattyú sexuális vágyainak. Hőseink megbéklyózták a Fattyat a majd egy évtizede megismert varázslattal. A vénasszonyt pedig Chugyik egyetlen lövéssel kivégezte.

Utólagos nyomózásuk kiderítette, hogy a környékbeli lányok java valamilyen módon kapcsolatba került a vénasszonnyal. Így ezt is orvosolni kellett.

A hírek szerint egy magát megnevezni nem kívánó ÁNTSZ alkalmazott szerint közelmúlt Örségben elhalálozott csecsemők mindegyikében kimutatták a H1N1 kórokozott, de pánikra semmi ok a közeli hozzátartozókat már mind beoltották, hogy elkerüljék a vírus további terjedését.

A rendszer beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Valóban a nyomozás során a nyomok megszerzését gördülékennyé tette. Viszont a meseírás oldalán pontos nyomvonalat kell ásni, hogy melyik nyom hova visz, mennyi van belőle és van-e a nyomozóknak annyi és olyan nyomozói képességük. Persze mindemellett figyelni kell arra, hogy a mese ne legyen u.n. railroading, vagyis ne vezessük a játékosokat egy vonal mentén, hanem érezzék, hogy ők viszik előre a mesét.

Nincsenek megjegyzések: