2008. augusztus 2., szombat

Six-Packed - ESOTERRORIST

Elkövető: Zsolt
Tettestársak: Dávid és Mihály

Valójában régi vágyam volt, hogy valami X-akták-szerű mesesorozattal szórakoztassam a társaságot. Voltak különféle megvalósulásai. Például a Call of Cthulhu rendszerét használva valamikor a 90-es évek közepén. Majd kicsit később a Dream Park rendszerét dobtam be, de valamiért sosem mentek túl jól. Az okára nem sikerült rájönnöm. De biztosan többen emlékszünk a félelmetes vérpetymeg történetére...

Mindenesetre 2008 nyarán rábukkantam a GUMSHOE rendszerére az Esoterroristra. Illetve még másik két játékra, mai ugyanezt a rendszert használja a Fear Itselfre és Trail of Cthulhura. Ez utóbbit jelen bejegyzés írásakor el is kezdtük használni a Call of Cthulhu mesékhez.

A GUMSHOE rendszerek lényege a könnyen, gyorsan adaptálható rendszer, amely nem a nyom megszerzését helyezi az események középpontjába, hanem azt, hogy mit kezdenek vele a játékosok és a karaktereik. A nyomok megszerzése habár nem is teljesen automatikus, de mindenképpen gördülékeny és nem függ a kockák szeszélyétől.

Az Esoterroristban (ET) a karakterek egy szervezet, az Ordo Veritas ügynökeit alakítják. A szervezet célja, hogy felszámoljon olyan aktivitásokat, amelyek idegen lényeket engednének át a mi világunkba, és megakadályozzák, hogy a köznép erről bármilyen információt megtudjon. Az ET-ben minden ilyen iszonyat az úgynevezett Outer Black-ből származik. Vagyis szinte minden belefér...űrlények, szellemek, szörnyetegek.

A rendszer kipróbálására Szatymaz tökéletesnek tűnt. A gyári Six Packed című mesét prezentáltam, amit lévén rutinos rpg-sek pár óra alatt át is nyomtunk. A GUMSHOE/ET mesék fontos jellemzője, hogy a helyszínek (scene) közt a karakterek az egyes helyeken megszerezhető nyomok (core clue) segítségével haladhatnak.Az alábbi képen a Six Packed nyom-útvonala látszódik. Lentebb kifejtem pár helyszín történéseit, hogy látszódjon hogyan is működik a rendszer.
A történet kezdetén ügynökeinket (Dávid és Mihály), hajnalban, Walthemstowban, London külvárosában található vágóhídhoz riasztják. Az aktuális álcájuk szerint a helyi nyombiztosító osztály emberei. A vágóhídon talált holttest Esoterorrista rituáléra utaló jeleket találtak. 45 percük van, mielőtt a valódi nyombiztosítók megérkeznek, ők ugyanis valamiért a reggeli dugóban rekedtek.

A vágóhídon begyűjtött nyomok alapján kiderül pár dolog, például, hogy az áldozat Fred Seymour ismert IRA tag. A kivégzési módszer (six packed) 5 kínzó, de nem halálos lövés, és egy a fejbe, tipikus kivégzési módszer az árulóknak. A vér mennyisége jóval több, mint ami egy emberből kijöhet. A darálóban van még pár gyermek holtest is. A rituálé során valamilyen négylábú, kutyánál valamivel nagyobb lényeket (kb 3-5 db) idéztek meg. A lényeket valami kisebb teherautóval vihették el. A biztonsági kamerán ez látható is. A női alkalmazottak illegálisan bevándorlók, a műszakvezető szexuális szolgáltatásokat követel tőlük, hogy ne dobja fel őket. DE AZ IGAZI NYOM: az Alexis család, helyi alvilági vezető figurák piszkos ügyleteiket intézik itt néha. A rendszer alapján az ügynökök az Investigative Ability-eiket használva kapnak egy rakás nyomot, ám ami a lényeg, hogy kockadobás nélkül tudják begyűjteni a nyomokat és tudják kipréselni az információt a jelenlévőkből. Vagyis simán költenek a képességpontjaikból. Így csak kérdezniük kell. Nem a véletlenen, a kocka fordulásán múlik, hogy megrekedjenek egy nyom hiányában. A karosszékből dolgozó detektíveknek a meglévő nyomok összerakása is elég bonyolult feladat lehet.Hogy ne legyenek az orruknál fogva vezetve, ezért már nekik kell kihámozni mi is a tovább vezető út. Érezhető, hogy nyom orgia van ezen a helyszínen. El lehet indulni azon ki is ez a Fred Seymour, milyen lények lehetnek, honnan tűntek el a csecsemők, kié a kocsi, amit elvittek, stb...

A többi helyszínre már nem írom le az összes nyomot, de hasonlóan működik a dolog.Az Alexis család törzshelyén kideríthető, hogy Frednek meg valami idősebb nőnek kellett a hely, elköpik, hogy Fred hol lakott. A lakáson kiderül, hogy Frednek van egy barátnője, aki a közeli főiskolára jár. A lányból kiszedhető, hogy Fred évekkel ezelőtt kilépett az IRAból, de pár hete feltűnt egy idősebb nő, aki valószínűleg vissza akarja csalogatni a szervezetbe. Fred laptopja a lánynál van. Fred egy Deborah nevű nővel levelezett virágnyelven egy Yorkban lezajló eseményről. Egy telefonszám és megvan Deborah, ő a York's Mediterranean Catering tulajdonosa. Ez a cég szállítja a holnapi rendezvényre a yorki Ancient Farm Hotelbe az ellátmányt egy nagyon fontos eseményre. Az Észak Ír katolikus küldöttség és a Parlament néhány prominens képviselőjének tárgyalására. Innen már nincs sok dolguk az ügynököknek. Bejutni az MI5 által őrzött Hotel környékére. Leleplezni és elkapni a terroristákat, likvidálni a megidézett lényeket. Majd az egészet elkendőzni, mintha mi sem történt volna.

A történetben egyébként van egy shortcut, a vágóhíd biztonsági kameráin látszó furgon a York's M. Catteringé. De ez túlzás lenne, hogy ilyen könnyen eljussanak az ügynökök ehhez a nyomhoz.

Nincsenek megjegyzések: