2009. november 28., szombat

s02.e01.Icons.of.the.Past part I. - STAR TREK

Hajónapló, U.S.S. Shackleton. Csillagidő 67798.43 Útban vagyunk a Nova 37-es állomás felé, ahol egy kutatócsoport csatlakozik hozzánk, akik az Iras I. planéta tragikus kimenetelű felderítését folytatnák. Nemrég, furcsa körülmények között érkezett Sieffermann gépész állapota válságos, testét egyenlőre gépek tartják életben...

Az állomásról áttranszportált hármas a következő tagokból állt: Stefan Bartók parancsnok, csillagflotta tiszt, a felderítőakció vezetője; T’suus, vulcan pszichohisztor nő, a Vulcani Tudományos Akadémia küldöttje; és Dr. Anak Tolas, andóriai archeológus férfi. A parancsnokról hamar kiderült, hogy Blackwell kapitánnyal nem nagyon szívlelik egymást. Ha még a hajón nem is, de a küldetés ügyében, Gonzó admirális közvetlen parancsával megtámogtva nem győzte kimutatni parancsnoki ambícióit és kellő erősségű hátszelét. A protokolláris dolgokat - bemutatkozás, elszállásolást - követő eligazításon egyből le is nyúlta a hajó éppen szolgálatban lévő legjobb főtisztjeit, azaz az aktuális játékosokat:

Natima Evek (Máté) – fél-cardassiai fél-bajori elsőtiszt
Lydia Van Dyke (Mihály) – fél-vulcani fél-ember rohammentős
Gavin (Krisztián) – tiburon mocs… izé, szóval a kormányos


Bartók pofátlan módon még HOLO-t is meg akarta szerezni az akcióhoz, de meglepetésére nem járt sikerrel, ugyanis az android nem tagja a csillagflottának, így hollétéről a hajó kapitánya döntött (mélyen elmosolyodva): marad. Az általános eligazítást egy részletesebb követte, kizárólag az akcióban részvevő tagok számára, ahol a következő részletek derültek ki:

4 évvel ezelőtt, egy tragikus kimenetelű látogatás történt a Iras I. bolygón, ahol a U.S.S. Fortune felderítőcsapata a felszínen végzett kutatásokat. A hivatalos jelentések szerint jelenlétükkel beindítottak valami bolygóvédelmi rendszert, amely darabokra lőtte a U.S.S. Fortune-t. A küldetést egyedül a felderítőcsapat élte túl, akik szerecsére egy siklóval el tudták hagyni a bolygót. Az alacsony orbiton viszont találat érte a hajójukat, de sikerült leadniuk egy vészjelzést, így megmenekültek. Jelenleg, az Iras I. esete azért vált sürgőssé, mert egy romulán kém, bizonyos Nakamura hadnagy (lásd 1x09 epizód) néhány hete a U.S.S. Fortune és a túlélők jelentéseit tanulmányozta. A föderáció gyorsan indított egy csoportot, nehogy esetleg romulán kezekbe kerüljenek a bolygó védelmi fegyverei, különös tekintettel egy feltételezett bolygószintű pusztításra is alkalmas, bizonyos "Omega" fegyer. A T'suus vezette kutatócsoport (legalább 3 éves kutatás alatt) sikeresen meghatároztott bizonyos koordinátákat, melyekből nyilvánvalóvá vált, hogy a planétán létezhetnek földalatti építmények, amelyek felelősek lehettek a U.S.S. Fortune elpusztításáért. Elsődleges cél a kérdéses koordinátán található, feltehetően mesterséges építmény felderítése és a bolygóvédelmi rendszer leállítása, további régészeti (!)kutatásokat lehetővé téve.

A U.S.S. Shackleton néhány órával az eligazítás után megérkezett az Iras rendszerbe, addig a résztvevőknek lehetőségük volt részletesebben elemezni a korábbi kutatásokat és a U.S.S. Fortune, különös tekintettel a megmenekült felderítőcsapat homályos jelentésit is. Lydiának nem tetszettek az időérzékeléssel ellentmondásos feljegyzések, így a korábban átélt eseményekkel összakapcsolva a jelenlegit, erős paranoiás elméleteket kezdett gyártani. A megérkezésig HOLO-t helyettesítve csatlakozott a felderítőcsapathoz egy gépész is: Ali Iskandari zászlós, aki korábban sokat fogalkozott a Iras I-en történt eseményekkel és azok lehetőségeivel.

Iras csillagrendszer:
Csillag: Iras, III-osztályú óriás, mélyvörös, heves kitörésekkel rendelkező M-típusú csillag
Bolygók: hét darab, spirális pályán nagyon lassan keringő planéták.
Iras I: Y-típusú, lakhatatlan (egykor M-típusú lehetett).
Iras II-VII: T-típusú gázóriások, gyűrűvel, két hold kering körülöttük egymáshoz képest szabályos pályán, a gázóriások átmérője 60.000 km. Mindegyik gázóriás teljesen azonos, egymáshoz képes 60 fokos eltéréssel de azonos sebességgel mozognak a pályájukon.

Szubtérből kilépve megkezdődőtt a kutatás első fázisa: biztonságos távolságról kilőtt szondákkal felmérték az Iras I. védelmi rendszerét. Kétféle, igen hatásos ion- és fézerszerű lövedékekkel találkoztak. Mivel a fézert még Gavin, egy manuálisan irányított szondával sem tudta kicselezni, a csapat inkább lesugárzott egy siklót a felszínre, a felderítőcsoport meg letranszportált a kérdéses (leárnyékolt) koordinátára.

Felderítésük első 3 órájában egy hatalmas földalatti komplexum harmadát derítették fel. Bekapcsolták a létfenntartó egységeket és helyreállították az energiátellátást, majd sikerrel teszteltek magukon egy meglehetősen veszélyesnek tűnő biztonsági rendszert is. A központi helyen található (feltételezett) liftekről megállípották, hogy üzemképtelenek. Úgy tűnik a csapat teljesen el van vágva a felszíntől, és így az ott várakozó siklótól is…

Nincsenek megjegyzések: