2021. május 1., szombat

The Four Seasons of Weird Science: SUMMER - Summer Break and Killer Birds

Annika the Weirdo, age 12 (Viola)
Sigge the Jock, age 10 (Mihály)
Lukas the Computer Geek, age 14 (Barna)



Annika, Sigge és Lukas a 08-as Bunker rejtélyét próbálja megoldani, de úgy tűnik, szükség van egy energiaforrásra és a bunkerben lévő számítógép egyértelműen a Hurok Intézetben készült, ezért Sigge azt javasolja, hogy lovasítsanak meg egy energiacellát, melyet a Maltemann mérőállomásokhoz, avagy a Pingvinekhez használnak. Olle karbantartó apukáját követve Siggének a parkolóban sikerül bemásznia és elrejtőznie az autójába, de Lukast elkapja nemezise, és elveszi a kerékpárját. A mérőállomásnál sikerül a karbantartó figyelmét elterelni, így Sigge észrevétlen kijuttat egy cellát.

A 08-as Bunker számítógépe aktiválás után beszkenneli Annikát és Lukast, de Siggét nem sikerül. Az adatbankját törölték, de sikerül egy kísérlet feljegyzéstöredékeire rábukkanni: eszerint a fekete monolitban 5 hónapja egy kislány tűnt el, aki a biológiai jellemzői szerint akár Sigge húga, Stina is lehetett. Sigge dühödten rugdalja a focilabdáját, ami eltűnik a monolitban, erre annyira felpaprikázódik, hogy ő is átbucskázik rajta. Miután a többiek rájönnek, hogy heves érzelmeket produkálva működik a dolog, ők is követik. Egy elhagyatott ház pincéjében találják magukat egy másik fekete monolit mellett. Találkoznak a 15 éves Majsannal, aki a mostohaapja elől szökött a bulldogjával, Bullennel a nagybácsikája, Gunnar Granat házába, aki neurológusként a Hurok Intézetben dolgozott. A házat átkutatva olyan tervrajzokat találnak, melyek madarak agyába ültetett chipeket írnak le, melyekkel irányítani lehet őket, ez nagyjából megmagyarázza a korábban látott beszélő madarak rejtélyét.

Előkerül egy híres tévés ornitológus, Mats Tingblad neve is, de valójában a 08-as Bunker számítógépében talált számsor adja meg a következő lökést, mely egy balesetben lezuhant magnetrin hajó kódjele, ami összefüggésben lehet a beszélő madarak által hátrahagyott 05-ös Bunker jelzést viselő pólódarabbal. A hajóroncs Skärholmen partjainál található, és a madárcsapatok nagy része is abba az irányba repül. Odafelé kerekezve a gyerekek már látják az első madártámadások eredményeit is. A roncs félig a vízben található és egy nagy madárraj kering felette. A három gyerek Majsan segítségével eltereli a madarak figyelmét, és míg Lukas megpróbálja zavarni a madarakat irányító hullámokat, addig Annika útmutatásával Sigge felmászik a hajó hídjára, ahol az utolsó pillanatban sikerül ledöntenie a lábáról Gunnart és a masina kábeleit is elszakítania. A férfi összeomlik és elmeséli, hogy beleszeretett az Intézetből nem túl etikus kísérletei miatt elküldött Lena Thelinbe, és együtt próbálták megépíteni a madarak elméjét irányító gépezetet, melynek távlati célja az emlősök irányítása volt. Miután kiderült, hogy a madarak agyát összezavarja a chip, majd el is pusztulnak tőle, Lena magára hagyta Gunnart. A férfi látta, hogy Lena valahogyan cseppfolyósítja a monolitokat és ismeri a Bunkerek helyét, valamint Stinára is emlékszik, akiről Lena azt mondta, hogy visszajuttatja a szüleihez. Végül a gyerekek úgy döntenek, hogy nem adják ki Gunnart a rendőrségnek, aki Majsannal visszatér a saját házába.


Nincsenek megjegyzések: