2021. szeptember 19., vasárnap

The Four Seasons of Weird Science: WINTER - Jurassic Infestation

Annika the Weirdo, age 12 (Viola)
Sigge the Jock, age 10 (Mihály)
Max the Troublemaker, age 13 (Ferenc)


A tél megérkezett a Malären-szigetekre, ezzel véget vetve a gyerekek kerékpáros közlekedésének: cserébe viszont ezzel megnyitja a hócsaták időszakát. Az iskolások különítményekre szakadnak és kezdetét veszi a téli hadviselés. Fröling edző páros csapat munkára fogja a játékosait és így Sigge kénytelen együtt edzeni Max nevű korábbi nemezisével, a hosszú hónapok pedig kezdik összecsiszolni a két srácot. Annika egyre gyakrabban ját át Siggéhez, Ulla néni pedig, aki épp a szerencsejátékszenvedélyéből van felgyógyulóban nem csak gondos tyúkanyóként veszi a szárnyai alá, de átköltözik hozzájuk, hogy Harald bácsiról gondoskodhasson. Kiderül, hogy Max korábbi viselkedéséért a kegyetlen természetű exkatona apja felelős, akinek a szemében örökké puhány marad, akárhány iskolai verekedésben próbálja bizonyítani az ellenkezőjét. Végül azt is megosztja velük, hogy megtalálta a 2-es számú bunkert, benne egy kaméleontechnológiával ellátott kezeslábassal.


Adelsö felett váratlan, furcsa vihar bontakozik ki, de valamiért mintha nem haladna, csak egyhelyben forog és lassan, de biztosan nő az átmérője. Az örvény belsejében lakó Nylander doki rendszeres, Harald bácsinak szánt szívgyógyszerküldeménye nem érkezik meg: valószínűleg a vihar földre kényszerítette a szokásos magnetronjáratot. Harald bácsi szívgyógyszere elfogy és összeesik, ezért ki kell hívni a mentőket, Ulla néni pedig vele megy a kórházba. Maxot az apja is pont ekkor hívta meg a vadászlakba, hogy végre átessen a tűzkeresztségen és egy közös vadászaton férfivá váljon. Annika rettenetesen aggódik Harald bácsi miatt, így rábeszéli Siggét, aki épp az eltűnt húgának készít kartonból babaházat Karácsonyra, hogy a családjuk hószánjával hozzák el Nylander dokitól a hiányzó adagot, Max pedig azért csatlakozik hozzájuk, mert nem akarja elszalasztani az esélyt, hogy az apja végre abbahagyja a tutyimutyizását.

A tó befagyott jegén találnak egy lezuhant magnetront, aminek valami betörte az ablakait és elragadta az utasait. Egy leszakadt emberi ujj után egy Sigmund nevű fiút találnak a raktérben elbújva, aki rémülten meséli el nekik, hogy valamiféle bőrszárnyú gyíkok támadták meg a járművet és elhurcolták a pilótát. Megnyugtatják és megmondják neki, hogy maradjon a raktérben, amíg vissza nem térnek a doktornőtől.

 


Tovább indulnak, és Max instrukciói alapján megtalálják az apja vadászházát, aminek valami betörte az ablakait. A felborogatott, vérfoltos bútorok között találnak valamiféle dinoszauruszdögöt, amit velociraptorként azonosítanak, egy Magnus által írt levelet, és egy vadászpuskát. A vadász gyalog indult el a doki házához, mert megsérült, de a levélben figyelmezteti az utána érkezőket, hogy két ilyen dög vadászik áldozatra a ház környékén. A gyerekek úgy döntenek, hogy megpróbálják elkerülni és kicselezni a két velociraptort, ami sikerül is nekik, az utolsó pillanatban egyikük átmászik át a doktornő birtokának kerítésén, belülről kinyitja a kaput a többieknek, majd a raptorok orra előtt bezárják.




Itt megtalálják Max orvosilag ellátott, de eszméletlen apját, akire Nylander doki vigyáz. Kiderül, hogy a furcsa vihar középpontja a doki szomszédjának, Pernilla Lundbergnek a tanyája, akit már egy jó ideje nem látott. A doki által nekik adott nyugtatókat sikerül belecsúzlizni az odakint cirkáló raptorok szájába, amiket aztán Nylander doktornő végez ki vadászpuskával, bosszút állva a kutyáiért, amiket a dinoszauruszok öltek meg.

 


Lundberg házának környékén egy gigantikus dinoszaurusz kószál (talán Tyrannosaurus Rex lehet?), amit a tó jege felé irányított gazdátlan hószánnal csalnak csapdába: a hatalmas gyík testtömege alatt beszakad a jég és elmerül a vízben. A házban újra találkoznak Lena Thelin tengerészkabátos robotjával, és ismét kiskaput találnak a neki meghagyott parancsokban, így Isaac mindent elmesél nekik. Eszerint Lena Thelin egy kislánnyal és a túszul ejtett Lundberggel lépett át az általa megnyitott időkapun, méghozzá az őskorba, a kréta korszakba. A kislány leírásában Sigge dobogó szívvel ismeri fel az eltűnt kishúgát, Stinát. A pajtában egy ismeretlen, szintetizátorbillentyűkkel ellátott szerkezet által működtetett függőleges, fénylő portált találnak, aminek a túloldalán buja dzsungel látszik. Csapatmunkával sikerül ráhibázni, hogy a „Final Countdown” című szám dallamát lejátszva lehet működtetni, de nem merik bezárni, mert nem tudhatják a túloldalon eközben mennyi idő telne el. Átprogramozzák, hogy senki más ne zárhassa be, amíg a másik oldalon tartózkodnak.

Átlépnek a múltba és hamarosan megtalálják Lena Thelin lakhelyét, mely egy majd tízméteres fa tetejére ácsolt kunyhó, melynek a tetején egy hatalmas pterodactylus fészkel. Kiszúrják, hogy a fején hasonló szerkezet található, mint amilyeneket a madarakba láttak beépítve még nyáron. A tisztást, amelyen a fa van, egy erőkupola védi, a belsejében kis szerelő- és barkács robotok ügyködnek. Legnagyobb megdöbbenésükre belefutnak egy tetőtől-talpig mocskos, tízévesforma kislányba, aki valamiféle folyékony, fekete fegyvert visel a jobb kezén. Kiderül, hogy Stina az, aki négy évet töltött el egyedül itt az őskorban, mert sikerült megszöknie Lenától, aki addig nem akart visszatérni, amíg meg nem találja, ezért maradt olyan sokáig nyitva a jelenben a kapu, és ezért tévedtek át rajta dinoszauruszok és támadták meg a sziget lakosait (az őskorban négy év telt el, míg a jelenben alig egy nap). A kezén olyan permogén van, amit eddig téglatest, gömb vagy robotformában láttak eddig, de ő a gondolatával képes átformálni, ahogy a helyzet megkívánja. Azt is elmondja, hogy Lena tarkójába valamiféle téglányi méretű, fekete bogár fúrta be magát, és lehet, hogy az irányítja, Lundberg, a tanya tulajdonosa pedig elkábítva fekszik a kunyhóban. Sikerül hatástalanítaniuk az erőteret, melyre Stinának megfelelő tudás híján esélye sem volt, és megkezdődik a végső leszámolás.


Max kilövi a pterodactylust irányító kütyüt, ezzel ártalmatlanítva a dinoszauruszt, ezalatt a többiek a kis robotokat hatástalanítják, illetve a majomként a fára felmászó Stina útját biztosítják. Mire azonban felérnek, már csak az eszméletlen Lena Thelint találják meg: a bogár átmászhatott Lundbergre és a gazdatesttel együtt kámforrá vált. A magához térített Lena semmire sem emlékszik onnantól, hogy a bogár átvette felette az irányítást: tehát amióta csak a gyerekek a nyomában vannak, a földönkívüli uralta az elméjét.

Visszatérnek a jelenbe, és a portál bezárásával az időanomália által keltett vihar is megszűnik. A téli fagyban elpusztuló dinoszauruszok holttestét a Hurok-intézet munkatársai eltüntetik, a gyerekek pedig elmorfondíroznak azon, hogyan fogják megmagyarázni Stina előkerülését, meg úgy egyáltalán az egész kalandjukat.


Nincsenek megjegyzések: