2021. június 13., vasárnap

The Four Seasons of Weird Science: AUTUMN - Grown-up Attraction

Annika the Weirdo, age 12 (Viola)
Sigge the Jock, age 10 (Mihály)



Beköszöntött az ősz a Malären-szigetekre és ezzel a szigetközi focibajnokság idénye is. Annika és Sigge egy nap arra ébrednek, hogy Lukas nem jött iskolába és a 8-as Bunkerben sem tűnik fel. Kis nyomozás után kiderül, hogy Lukas nem csak szőrén-szálán eltűnt, de rajtuk kívül senki még csak nem is emlékszik rá, hogy létezett, ironikus módon egy kivétellel: Martha, aki a játékteremben dolgozik, és akibe titokban reménytelenül szerelmes volt. A szüleinek nem volt gyereke, az iskolába pedig sosem járt: Annika és Sigge emlékeiben viszont nagyon is elevenen él, mintha tegnap látták volna, mert ez valóban így is van. Siggének eszébe jut, hogy mintha az előző nap látta volna az Alakot bekopogni Lukasék házába, de már egyáltalán nem biztos benne, hogy nem képzelődött. Majsan bulldogja, Bullen, akinek a gazdája időközben 16 éves lett, átszokik Siggéékhez, olyannyira, hogy Nils nagyapa ácsol neki egy kutyaházat. A másik új lakó náluk Ulla nagynéni, aki a szerencsejátékszenvedélye csillapítása miatt költözik hozzájuk a kevesebb csábítással rendelkező új környezetbe, és pótcselekvésképp beleüti az orrát Sigge nevelésébe.

Iskola után Max, a Fröling edző által összeállított focicsapat egyik esélyes tagja az egész iskola előtt kihívja Siggét egy tizenegyeslövő versenyre, hogy megszégyenítse, de a terve visszafelé sül el, olyannyira, hogy Sigge egy időre ünnepelt hős lesz, ami (bár ezt csak Annika veszi észre) még Agnetha érdeklődését felkelti.


Annika arra ér haza, hogy Harald bácsi nincs otthon, és Sigge anyukája sem tér haza aznap, sőt, Nils nagyapa sincs otthon. Leszáll az éj, és Agnetha jelenik meg Annikánál, hogy az ő szülei is eltűntek. Telefonon felhívják a rendőrséget, de nem veszik őket komolyan, ezért felkerekednek és meglátogatják Siggét, hogy utánajárjanak a rejtélynek. Miután kiderítették, hogy a felnőttek mind sebtében távoztak, Gesztenye segítségével, zuhogó esőben, a nyomokat követve egészen Väntholmenig jutnak, ahol egy fura fémhenger körül megtalálják az eltűnteket, több másik felnőtt társaságában. Nem akarják elhagyni a helyet, és mindegyikük talál valami ürügyet, hogy miért kellene itt maradnia. Időnként megérintik a fémhengert, mintegy megbizonyosodva arról, hogy még ott van. Az idő teltével egyre több felnőtt csatlakozik hozzájuk, Majsannal együtt, és egyre furcsábban viselkednek.

Annika és Sigge észreveszik, hogy vastag kábelek vezetnek ki a hengerből és egy közeli Echo-gömbbe futnak, ott pedig eltűnnek a földben. Egy tengerészkabátos robot, Isaac szólítja meg őket a sötétből, és figyelmezteti őket, hogy nem nyúlhatnak a szerkezethez, mert a gazdája ezt parancsolta. A gyerekek beszélgetésbe elegyednek vele, és kiderül, hogy Lena Thelin programozta át az akarata ellenére, a kábelek pedig a Hurok Intézet Gravitronába csatlakoznak, ami a rejtélyes fémhengert látja el energiával. Sikerül elnyerniük Isaac bizalmát, aki azt a tippet adja nekik, hogy egy karbantartó biztosan tudja hol vezetnek le szervízalagutak a Gravitronba a szigetnek ennek a részén, de a gazdája két veszélyes robotot bízott meg a kábelek őrzésével odalenn.

A gyerekek kiderítik, hogy Michael Wirsén a területért felelős karbantartó, és felkeresik a házát. A férfi az emeleten fekszik és nem tud kikelni az ágyából, ezért bemásznak, hogy kifaggassák. A karbantartót az egyik szervízjáratban elektromos sokk érte, és lezuhant a lépcsőn, több törést is elszenvedve. Mivel ivott szolgálatban, nem hitték el neki, hogy valaki hátulról megsokkolta. A felesége és az ápoló elhagyták a házat és nem tudja, hol vannak. Sikerül meggyőzni, hogy adja nekik a väntholmeni karbantartó alagutak elhelyezkedését, és a kártyáját a bejutáshoz.

Annika és Sigge, Gesztenyével felszerelkezve lemerészkednek a mozgásérzékelős szervízlépcsőházba, és az érzékelőket kicselezve megtalálják a járatot, ahol valaki egy különleges hologramtakaróval (ezt okosan el is teszik) fedett le egy kibontott falrészt. A nemrégen fúrt járat a Gravitron közelébe, egy elfeledett szervízszobába vezet, melynek falaira a 06-os szám van felfestve. A 08-as bunkerben látott számítógép hasonmása van rákötve a Gravitron egyik főkábelére, és ide csatlakoznak be a fenti Echo-gömb vezetékei is. Egy fehér, humanoid formájú, az egyik keze helyén veszélyes fúrót viselő, és egy fekete, kocka alakú robot őrködik odabent. Gondos tervezés után rajtuk ütnek, és míg Annika egy csavarkulccsal nekiesik az irányítópaneleknek, addig Sigge Gesztenye segítségével egymásnak ugrasztja a két robotot, akik tönkreteszik egymást. A fekete robot szétfolyik, és egy ugyanolyan tömb alakját veszi fel, mint amit a 08-as bunkerben találtak. A gyerekek rájönnek, hogy a fekete anyag formáját, sűrűségét és funkcióját meg lehet változtatni, így kerülhetett a 05-ös bunker tömbje az öreg Gunnar házába. Távozás előtt Sigge jó nagy betűkkel felírja a terem falára, hogy „LENA THELIN TETTE”.

Lekapcsolják a fenti fémhenger energiaforrását, mely így nem sugároz többé, és a felnőttek zavarodottan, de szétszélednek és hazamennek. Utólag mindegyikük talál valami racionális magyarázatot arra, hogy mit kerestek ott majd egy napon keresztül, így a gyerekeknek nem kell felesleges hazugságokkal előállniuk. Harald bácsi tüdőgyulladással több hétre a kórházba kerül, így ezalatt Annika Siggéknél lakik, kénytelen-kelletlen eltűrve Ulla néni tyúkanyós pátyolgatását, akinek cserébe ezzel sikerül kilábalnia a depressziójából.


Nincsenek megjegyzések: